Shit Hits The Fan

Shit Hits The Fan

2019. június 23. - AtheIstván

 

Nukleáris veszély
(forrás: katasztrofavedelem.hu)

 

1. Elzárkózás
A váratlanul fellépő nukleáris veszélyhelyzet esetén általában nincs lehetőség a szennyeződött terület időben történő elhagyására, ilyenkor a legelőnyösebb védekezés a lakásban, épületben való elzárkózás. A falak és a jól záró nyílászárók igen nagyfokú védelmet biztosítanak a lakosságnak a külső sugárzás egészségkárosító hatásai ellen. A szabadban való tartózkodás, menekülés során nagyfokú sugárterhelés jöhet létre, melyet feltétlenül el kell kerülni.

A veszély fennállásának idejére a lakosságnak fedett helyen, zárt ablakok és ajtók mögött kell tartózkodnia, a napi életvitelből a nyílttéri tartózkodás elkerülésével ugyanis jelentősen lecsökkenthető az elszenvedett többlet sugárterhelés mértéke.

Az elzárkózás időtartama elérheti az 1-2 napot is, amely alatt az épületen kívüli sugárzás szintje jelentősen lecsökken és megfelelő védőfelszerelésben (polgári védelmi szervezetek által biztosítva) a terület elhagyása a legkisebb sugárterheléssel megoldható.

Elzárkózás idejére a legfontosabb szükségleti eszközök:

- élelmiszer, elsősorban előre csomagolt termékek, konzervek;
- ivóvíz, naponta fejenként 3-4 literrel számolva;
- váltóruházat és cipő;
- műanyag zsákok a szennyezett anyagok és a szemét gyűjtésére;
- takarók;
- szükséges gyógyszerek;
- tisztító- és tisztálkodószerek
- elemes rádió és tartalék elemek;
- szükségvilágítás;
- elsősegélycsomag;
- ragasztószalag, ez felhasználható az ajtók és ablakok hermetizálására is.


Az elzárkózás előtt célszerű lezuhanyozni és az esetlegesen elszennyeződött ruházatot kicserélni tisztára. Hallgatni kell a Kossuth rádiót, ahol az óvintézkedések elrendelésére és feloldására vonatkozó információ hallható.

2. Jódprofilaxis
A jódtabletták (kálium-jodid) szedését a radioaktív szennyezés megérkezése előtt 1-2 órával kell elkezdeni és naponta folytatni.

A kálium-jodid csak a pajzsmirigyet képes megvédeni és csakis a radioaktív jód megkötődése ellen. Amennyiben a levegőben nincs radioaktív jód, a kálium-jodid tabletta alkalmazása teljesen felesleges. A kálium-jodid sem nyújt 100%-os védettséget!

A védelem mértéke függ:

mennyi idő telt el a radioaktív jód belélegzése és a kálium-jodid tabletta bevétele között (minél kevesebb, annál jobb a hatás);
milyen gyorsan szívódik fel a kálium-jodid a vérből;
mekkora mennyiségű radioaktív jódot lélegzett be az ember.


Mikor kell bevenni a kálium-jodid tablettát és hol lehet hozzájutni?

A kálium-jodid tablettát csak központi utasításra és csakis indokolt esetben szabad bevenni. Amennyiben központilag nem kerül elrendelésre a jódprofilaxis, a kálium-jodid tabletták bevétele nem javasolt, mivel indokolatlan esetben a kockázat nagyobb, mint a haszon.

Az alkalmazás az életkortól és az egészségi állapottól is függ, a gyógyszerhez csatolt utasítást be kell tartani! A kálium-jodid tablettákat a Paksi Atomerőmű Zrt. 30 km-es körzetében lévő településeken a gyógyszertárakban, vagy a polgármesteri hivatalokban tartják lekészletezve. Az ország emellett rendelkezik szükség esetén kiosztható központi készletekkel is.

3. Kimenekítés, kitelepítés
Ha az esemény vagy baleset jelentős radioaktív anyag kibocsátásával jár, akkor az illetékesek a MTV1, illetve a Kossuth rádió útján, illetve helyi eszközökön értesítik a lakosságot a kitelepítés helyéről és idejéről. A kimenekítésnél mindig meg kell várni a központi utasítást, illetve ismerni kell a kimenekítési irányokat azért, hogy a radioaktív felhő és a szennyezett területek elkerülhetők legyenek. Önállóan, utasítás nélkül ne kezdjük meg a menekülést!

Mit kell tenni, ha elrendelik a kitelepítést?

Követni kell a helyi védelmi bizottságok, illetve az általuk megbízott hivatalos személyek utasításait. A lakásból való távozáskor:

ki kell kapcsolni a villanyt, az elektromos készülékeket, a világítást,
el kell zárni a víz- és gázvezetéket, berendezéseket,
el kell oltani a kályhákban, tűzhelyekben az égő tüzeket,
be kell zárni az ablakokat, leereszteni a redőnyöket,
a lakásajtót kulcsra zárni,
a mozgásképtelen beteg családtagokat a gyülekezési helyen be kell jelenteni, egy visszamaradó családtag felügyelete mellett meg kell várni, amíg az elszállításuk központilag megtörténik.
A kitelepítés folyamatának megkönnyítésére és a befogadóhelyen való letelepedés megkönnyítése érdekében túlélő csomagot kell összeállítani. A csomag kialakításánál feltétlenül számolni kell azzal, hogy központilag biztosított szállítóeszközön, esetleg gyalog történik a lakóhely elhagyása. Fontos, hogy az összeállított csomag könnyen szállítható legyen, nem haladhatja meg a 20 kg-ot. A csomagon fel kell tüntetni a nevet, a címet, a gyermek ruházatára lehetőleg fel kell írni, vagy varrni a nevét, születési évét. Mellékelni kell az esetleges gyógyszerérzékenységéről szóló iratot. A csomag javasolt tartalma:

- személyi okmányok, értéktárgyak, készpénz, betétkönyv, bankkártya;
- két- három napi élelmiszer (konzerv, nem romlandó élelmiszer) egy liter ivóvíz, tea, üdítő (az élelmiszereket úgy - - célszerű összeválogatni, hogy a napi kalória érték a 3000-3600 kalória tápértéket elérje);
- az évszaknak megfelelő lábbeli, felsőruházat, fehérnemű;
- tisztálkodási eszközök;
- rendszeresen használt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök;
- egyéni védőeszköz (ha van) szükség szerint légzésvédő és bőrvédő eszközként - használható ruházat;
- takaró (esetleg hálózsák, gumimatrac, hordozható rádió ha rendelkezésre áll).

2018. szeptember 04. - AtheIstván

SAS Túlélési kézikönyv

sas.png
Az SAS Túlélési kézikönyv a túrázók és utazók legátfogóbb útitársa. A könyv mindent felölel, a vadonbeli táborkészítéstől és élelemszerzéstől kezdve a városi önvédelemig és biztonságig, felkészítve az olvasót a szárazföldi, vízi és városi túlélésre.

Felkészülés a legnaprakészebb és legsokoldalúbb felszerelés összeállítása és használata.
Tájékozódás és haladás ismeretek, módszerek és eszközök az ismeretlen területen való eligazodáshoz.
Élelem és egészség élelem keresése, alapanyagok beszerzése és gyógyítás.
Városi biztonság veszélyes helyzetek felismerése, önvédelem és mások megmentése.
Katasztrófahelyzetek természeti vagy ember okozta katasztrófák túlélése, mi a teendő árvíz vagy tűzvész esetén.

 

Bushcraft - Túlélés, természeti életmód

papica.png

A civilizált ember mára olyan messzire került a természettől, hogy újra meg kell tanulnia, hogyan boldogulhat benne. A bushcraft átmenetet képez a valódi túlélés és a természeti életmód között. Gyakorlói olyan hasznos ismereteket sajátítanak el, mint a víz fellelése és ihatóvá tétele a természetben, különböző menedékek építése, tűzgyújtási technikák, étel- és eszközkészítése primitív körülmények között vagy épp a túlélőkés helyes használata. Könyvünket haszonnal forgathatja minden természetjáró ember, túrázók, kempingezők, kirándulók, horgászok, vadászok, erdészek, katonák, bushcrafterek, de olyanok is, akik csak elméletben szeretnének kalandozni.

 

A legteljesebb túlélési kézikönyv - 333 készség, amely segít túlélnünk a vészhelyzeteket

outdoorlife.png

Eltévedünk az erdőben élelem és víz nélkül. Fegyveres támadóval szembesülünk az éjszaka közepén. El kell kerülnünk egy halálos tornádót. Semmi gond - A legteljesebb túlélési kézikönyv mindenben segít.

A természetben. Az iránytű használatától a vadállatokkal való találkozásig elsajátíthatjuk, hogyan érvényesüljünk az erdőben, a sivatagban vagy akár a nyílt óceánon profi természetjárók módjára.

Katasztrófahelyzetben. Legyen szó féktelen cunamiról vagy lángoló futótűzről, szörnyű dolgok nap mint nap történnek. Tanuljuk meg, mit kell tennünk, ha veszélyessé válik a helyzet.

A nagyvárosban. Fegyverezzük fel magunkat a legújabb önvédelmi és otthonvédelmi taktikákkal, hogy sikeresen nézzünk szembe azokkal a fenyegetésekkel és veszélyekkel, melyek saját otthonunkban és az utcán leselkednek ránk.

2018. szeptember 04. - AtheIstván

A tűz szerepei a túlélésben:
- Meleget ad
- Világít a sötétben
- Távol tartja a vadállatokat, vérszívókat
- Étel készítéshez, vízforraláshoz szinte nélkülözhetetlen
- Hangulat javító hatása van
- Akár segélykérő jelzésre is alkalmas ha eltévedtünk

Tűzgyújtó eszközök:
- Light my fire army/scout tűzvető
- Vízálló gyufa
- Hétköznapi öngyújtó
- Nagyító
- Tükör
- Lábosfedő

Hasznos tudás:
Faszén készítése
- Gyufák vízállóvá tétele körömlakkal
- Gyufák vízállóvá tétele viasszal

2018. augusztus 09. - AtheIstván

Általános információk:
- Víz nélkül körülbelül 3-4 napig maradhatunk életben.
- A napi folyadékszükségletünk 2-3 liter.
- Orron át lélegezzünk, egészségesebb és csökkenti a folyadékveszteségünk mértékét.

Alapszintű víztisztítás:
- Fogyasztás előtt a vizet forraljuk fel így pusztítva el a kórokozókat!

Ajánlott hordozható víztisztító (nem sótalanító) eszközök:
- Katadyn pocket filter emergency
- Life Straw termékek
- Care Plus Sawyer

Sós víz ihatóvá tételéhez is használható egyszerű módszerek:
- Párologtatás
- Gőzöltetés

Bushcraft módszerek ivóvíz kinyeréséhez:

- Nyírfacukros víz nyerése nyírfából ( viricselés )

 

Új ötletek esetén frissülni fog ez a részleg. Saját technikád írd le kommentben!  (Utolsó frissítés 2018.08.09.)

süti beállítások módosítása